Nieuws/Binnenland
1070590
Binnenland

Eenzaam van shoppen

Veel vrouwen vinden het heerlijk om zichzelf af en toe te verwennen met een paar nieuwe schoenen of een nieuwe broek als ze zich eenzaam of ongelukkig voelen. Niks mis mee zou je zeggen. Moet kunnen. Maar helaas blijkt nu dat het shoppen je humeur niet beter maakt, maar juist nog eenzamer maakt.

Hoe dat kan? Uit onderzoek blijkt dat je door het shoppen van materiële dingen je sociale relaties verdringt, waardoor je nog eenzamer wordt. Je kunt hierdoor zelfs in een vicieuze circkel terecht komen. Je gaat shoppen omdat je je eenzaam voelt, maar daardoor voel je je later weer eenzamer waardoor je weer de winkelstraat opzoekt.

Niet altijd eenzamer

De Universiteit van Chicago heeft gegevens van 2500 consumenten van de afgelopen zes jaar geanalyseerd en concludeerde daaruit het eenzame gevoel. Maar niet iedereen komt in die vicieuze cirkel terecht. Er zijn namelijk drie types van materialisme waarvan er twee je eenzaamheid vergroten:

  1. Bezittingen kunnen een leegte opvullen en materiële zaken kunnen aan andere mensen laten zien hoe goed je het doet in je leven.
  2. Je wordt blij van je aankopen, maar uiteindelijk koop je niet met het juiste doel en voel je je alsnog eenzamer.
  3. Het derde type materialisme is ‘kopen omdat je er gelukkig van wordt’.

Bewust shoppen

Als je de volgende keer gaat shoppen moet je dus goed nadenken wáárom je dat dure jurkje wil hebben. Als je een leegte op wil vullen of wil pronken met de dure jurk, laat ‘m dan gewoon hangen. Beter voor je humeur én beter voor het saldo op je bankrekening!