Nieuws/Binnenland
1070596
Binnenland

Architect op eigen benen

De crisis in de bouw heeft ook gezorgd voor een crisis in de architectenbranche. Het ene na het andere bericht laat weten dat deze beroepsgroep het moeilijk heeft. Dit weerhield Menno Kooistra er niet van om toch voor zichzelf te beginnen als architect. Na enkele jaren in loondienst vond hij de tijd rijp, afgelopen najaar ging hij als ondernemer van start.

Kooistra houdt zich vooral bezig met duurzaamheid en herontwikkeling van reeds bestaande gebouwen. Dat kunnen renovaties zijn maar ook sloopnieuwbouwprojecten. Dit neemt tegenwoordig een behoorlijke vlucht nu er veel minder nieuwbouw is dan enkele jaren geleden. „Vroeger werd er ontworpen en gebouwd, er werd eigenlijk altijd wel een afnemer gevonden. Nu wordt er veel meer gekeken naar de gebruiker. Wie gaat dit straks gebruiken en waarvoor? Wat dat betreft is er veel veranderd, maar dat maakt het ook interessant. Iedereen luistert nu ineens naar de eindgebruiker.”

De ondernemer is sinds de start van zijn bedrijf met een aantal grote projecten bezig. In september is het de bedoeling om de Pier van Scheveningen ‘in handen te krijgen’ samen met een aantal andere partijen. Het zal de bedoeling zijn om de Pier te herontwikkelen. Kooistra: „Het plan is om er vakantiewoningen van te maken. Appartementen en hotelkamers.”

Met zijn focus op duurzaamheid en herontwikkeling heeft hij niet veel last van concurrentie, wellicht wat op de prijs. Maar ondanks de slechte berichten uit de branche mag Kooistra niet klagen. ,,Eigenlijk gaat het boven verwachting goed. Het ondernemerschap zorgt ervoor dat ik veel harder moet werken maar dit geeft me dan ook veel meer voldoening. Ik heb nog geen seconde spijt gehad van deze beslissing. Het was ook altijd al mijn bedoeling om zelf een bedrijf te starten als architect.”

Duurzaamheid is voor Kooistra belangrijk. ,,Het is onderscheidend. Er zijn bedrijven die er puur voor kiezen omdat het ook op de termijn een kostenbesparing met zich meebrengt. Dat is mooi meegenomen natuurlijk. Maar ik vind het vooral belangrijk omdat het ook onafhankelijkheid en gezondheid betekent.”

De ondernemer heeft de ambitie om zijn bedrijf te laten groeien. ,,Het is nu nog vaak zo dat ik mensen extern moet inhuren, zoals een grafisch ontwerper, een kostendeskundige of een interieurarchitect. Het is uiteindelijk wel de bedoeling om zulke mensen binnen mijn bedrijf te halen.”