Nieuws/Binnenland
1070599
Binnenland

Sytze van der V. in gevangenis mishandeld

Pedoseksueel Sytze van der V. is vorige week kort voor zijn vrijlating uit de gevangenis in Breda mishandeld door een medegedetineerde. Hij werd van de trap geduwd en in elkaar geslagen toen hij met een grote groep gevangenen werd gelucht.

De 65-jarige pedoseksueel liep een gebroken hand, een hersenschudding en letsel in het gezicht op voordat bewakers konden ingrijpen. De dader is bekend, zegt hij.

De Brabantse politie bevestigde dinsdag dat Van der V. de mishandeling telefonisch heeft gemeld. Van der V. zegt dat hij na vrijlating ook aangifte heeft gedaan. Een aangifte zal worden beoordeeld, aldus de politiewoordvoerder.

'Afscheisdcadeautje'

Volgens Van der V. was de mishandeling een 'afscheidscadeautje' van zijn medegevangenen. De aanval was gepland, zegt hij. Hij werd al langer bedreigd en gevangenispersoneel kon daarom weten dat hij gevaar liep. Het is algemeen bekend dat kindermisbruikers in de gevangenis laag in de pikorde staan.

De Dienst Justitiële Inrichtingen wilde dinsdag niet reageren.

Vrijlating Van der V.

Van der V. is vorige week vrijgelaten nadat hij ook het laatste deel van zijn voorwaardelijke straf voor ontucht met kinderen had uitgezeten. Hij zwerft nu zonder toezicht en zonder controle door het land en is op zoek naar een vaste woonplek. Een poging om via een kort geding huisvesting af te dwingen, mislukte maandag.

Het Openbaar Ministerie heeft geprobeerd hem in de gevangenis te houden vanwege een nieuwe aanklacht: bezit van kinderporno. De rechter liet hem echter vrij. De officier van justitie is in beroep gegaan tegen de vrijlating. De nieuwe strafzaak dient op 27 augustus bij de rechtbank in Zutphen.