Nieuws/Binnenland
1070616
Binnenland

Douane vindt 250 kilo coke op schip Rotterdam

De douane heeft maandag 250 kilo cocaïne en 110.000 euro aangetroffen aan boord van een schip in de Rotterdamse haven. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam dinsdag gemeld.

Bij de vondst werden zeven Filipijnse bemanningsleden tussen de 20 en 42 jaar aangehouden. Zij zijn maandag door de rechter-commissaris voor 14 dagen in bewaring gesteld en worden verdacht van drugssmokkel en witwassen. Aan boord van het schip, afkomstig uit Zuid-Amerika, werden negen grote balen met daarin de cocaïne gevonden. De drugs hebben een straatwaarde van 12,5 miljoen euro.

Het onderzoek naar de vondst is uitgevoerd door het HARC-team Rotterdam, een samenwerkingsverband tussen de douane, Zeehavenpolitie, FIOD en het OM. De drugs en het geld zijn in beslag genomen. Nadat er monsters van het goedje zijn genomen, zal de cocaïne worden vernietigd.

De illegale goederen werden ontdekt bij het controleren van de lading van het schip. De douane doorzoekt daarbij alle ruimtes waar goederen verstopt kunnen zijn. Ook kijken de controleurs naar voorraden op een schip om te kijken of er eventueel nog invoerrechten en accijns betaald moeten worden.