Nieuws/Binnenland
1070621
Binnenland

Graag méér lastenverzwaringen voor zzp’ers

(Tien?)duizenden (schijn)zelfstandigen waren vorige week niet blij met me toen ik in diverse radioprogramma’s en in enkele kranten vertelde dat ik het innig eens ben met de aangekondigde lastenverzwaringen voor zzp’ers; ik heb het uiteraard over de beoogde afschaffing van de starters- en zelfstandigenaftrek, die niet meer dan een bijstandsfaciliteit is gebleken. Echter, ik wil méér lastenverzwaringen. Ik beargumenteer dit aan de hand van twee voorbeelden.

René woont in Amsterdam en is 47 jaar. Lid van FNV Zelfstandigen. Zo’n type dat een Mei Li Vos-poster boven z’n bed heeft hangen. Hij zit zonder opdrachten. En het lukt hem niet om nieuwe klussen binnen te halen. Vervelend.

BijstandsuitkeringIn de lunchroom, waar ik hem tegenkwam, attendeerde ik hem meteen op een notitie bij de bar waar op stond geschreven dat desbetreffende horecagelegenheid een ‘medewerker bediening’ zocht voor drie dagen in de week. En toevallig had ik even ervoor bij een grote boekhandel in de Leidsestraat gezien dat men daar 2 (!) verkopers zocht. Fantastische kans, zo leek me, om op deze manier toch wat inkomen te genereren. Want, René de zzp’er leefde nu van een bijstandsuitkering van 890 euro per maand.

René wilde echter niet. “Ik heb Kunstgeschiedenis gestudeerd,” antwoordde hij. “Ik hoor niet achter de bar en ik ga ook geen boekjes verkopen!” Oef! Meneer de Intellectueel voelt zich dus te goed om verantwoordelijkheid te nemen? Ik heb het hem meteen gezegd: “Beste René, jij verdient zo een ongelooflijke harde schop onder je Kunstgeschiedenis-achterwerk zodat die blauw ziet tot aan je pensioengerechtigde leeftijd! Je moest je schamen!”

Arbeidsongeschikt?Ander voorbeeld: Karolien, 39 jaar. Ook zzp’er. Werkzaam in de financiële dienstverlening. Hardcore SP’er. Zo’n type dat een poster van Emile Roemer boven haar bed heeft hangen. Ze heeft genoeg werk, maar ze ontvangt tevens een maandelijkse WIA-uitkering van 1239 euro, omdat ze arbeidsongeschikt is. Een ‘erfenis’ uit haar verleden als werknemer; haar baas spoorde haar ooit aan om wat sneller te werken en daar is ze wat labiel van geworden. Arbeidsongeschikt dus. Maar wel in 2007 als ondernemer gestart. Én ze woont in een huis van 1,2 miljoen dat ze – met haar man – een aantal jaar geleden heeft laten bouwen, ergens in het Groene Hart. Ze is verder voorzitter van de jeugdcommissie van de plaatselijke tennisvereniging, penningmeester bij de dorpsraad en ze heeft een eigen CountryLine Dancing Clubje opgericht. Ook is ze mede-organisator van het jaarlijkse dorpsfeest. Het huishouden wordt overigens gedaan door een illegale Colombiaanse, die zwart wordt uitbetaald.

Ja – je moet wel héél erg arbeidsongeschikt zijn om dát allemaal te kunnen organiseren.

Het blijkt in ieder geval allemaal zó maar te kunnen in Nederland. Ongestraft.

Want, deze verhalen staan niet op zichzelf. Iedereen kent wel zo’n figuur in de eigen omgeving. En, het erge is, dat hard werkende ondernemers uiteindelijk geconfronteerd gaan worden met nog meer lastenverzwaringen in de toekomst, zoals ongunstigere belastingschijven. Want, we moeten met z’n allen tiepjes als René en Karolien onderhouden. Het geld moet immers érgens vandaan komen. Maar waarom vinden we niet dat juist René en Karolien de grootste lastenverzwaring verdienen? Wie geeft hen eens die flinke schop onder hun ****? Wie trekt die uitkeringen eens in? Graag méér lastenverzwaringen voor deze zzp’ers!

Zelfstandig?Er is overigens één opvallende overeenkomst tussen de klagers van afgelopen week en de graaiers uit deze column; ze zeggen allemaal dat ze ‘zelfstandig’ zijn. Er is dus feitelijk een nieuwe polderparadox ontstaan in het Nationale zzp-debat. Zoiets als: ‘Ik ben zelfstandig met behulp van de overheid’.

Huh?

Ik verzet me er in ieder geval tegen. Want, solidariteit heeft z’n grenzen. Je bent zelfstandig of niet. De hardwerkende ondernemende zzp’er, die wél zijn verantwoordelijkheid neemt, weet precies wat ik daarmee bedoel. En voor de figuren die dit niet begrijpen, heb ik maar één boodschap: jullie verdienen een schop onder jullie ****!

 

  • René en Karolien zijn bestaande personen uit mijn persoonlijke sociale omgeving. Alleen heb ik hun namen gefingeerd.