Nieuws
1070623
Nieuws

CNV begint beroepsprocedure over acties

CNV Vakmensen begint een beroepsprocedure waarvan de uitslag van invloed kan zijn op de inzet van publieksvriendelijke acties in het openbaar vervoer. Dat maakte de vakbond dinsdag bekend.

De vakbonden probeerden eerder via de rechter werkgevers in het streekvervoer te dwingen ingehouden loon van actievoerende buschauffeurs alsnog uit te betalen. Het ging om acties in 2008 voor een betere cao. De bonden werden na een lange procedure in mei van dit jaar in het ongelijk gesteld en leggen deze ,,principiële zaak'' nu in hoger beroep voor aan het gerechtshof in Amsterdam.

Volgens CNV-bestuurder Wyb Kusters hadden de acties destijds overwegend een publieksvriendelijk karakter, waarbij de kaartjes niet werden gecontroleerd maar het overgrote deel van het werk wel werd gedaan. De werkgevers hielden desondanks loon en tijd in. Kusters schat ruwweg dat het gaat om zo'n 4 miljoen euro.

Staken in het openbaar vervoer levert al snel maatschappelijke ontwrichting op en een grote kans dat de rechter de stakingsacties verbiedt. Door de uitspraak in eerste aanleg lijkt het erop dat publieksvriendelijke acties worden gelijkgetrokken met volledige stakingen, aldus Kusters. ,,Daar willen wij nu duidelijkheid over, met het oog op toekomstige actiemodellen in het openbaar vervoer.''