Nieuws/Binnenland
1070630
Binnenland

Chaos administratie OM door fusie

De administratie van het Openbaar Ministerie (OM) in Utrecht functioneert niet goed sinds de samenvoeging met de vestiging in Lelystad. Die wanorde zorgde er dinsdag voor dat de rechtszaak tegen een 86-jarige huisarts niet door kon gaan.

De dagvaarding was niet op de juiste manier bij de man bezorgd. De bejaarde huisarts wordt ervan beschuldigd dat hij foto's heeft gemaakt van de geslachtsdelen van vrouwelijke patiënten.

Volgens een woordvoerster van het OM geven de officieren in Utrecht wel opdracht aan de administratie om de dagvaardingen te versturen. Maar dat gebeurt vervolgens niet of veel te laat. Ze wijt de chaos aan de verhuizing van medewerkers uit Lelystad naar Utrecht.

„Het OM is blijkbaar wel in staat om de pers te informeren over deze zaak, maar niet om de dagvaarding op tijd bij mijn cliënt te krijgen”, zei Charles Starmans de advocaat van de arts. Maar de laatste maanden hebben ook journalisten last van de chaos in Utrecht. Dagvaardingen worden niet verspreid en de rechtbankagenda's zijn niet compleet.

Sinds eind vorig jaar regent het klachten over missers in de logistiek van een aantal gefuseerde afdelingen van het OM. Vooral in Noord-Nederland, Zeeland-West-Brabant, Oost-Nederland en Groningen zijn problemen.

De zaak tegen de bejaarde dokter, die al eerder werd veroordeeld voor een vergelijkbaar feit, gaat noodgedwongen pas weer verder zo gauw de administratie een nieuwe dagvaarding naar de man heeft gestuurd.