Nieuws
1070645
Nieuws

Noord-Korea maakt eigen smartphone

Het wil nog niet echt vlotten met het imago van Noord-Korea als technologisch geavanceerde superstaat. Om dit idee een handje te helpen is het land nu bezig met de productie van een eigen smartphone.

Het Noord-Koreaanse persbureau KCNA heeft foto's gepubliceerd van 'Opperste Leider' Kim Jong-un die op bezoek is in de fabriek waar het apparaat gemaakt wordt. Volgens de begeleidende tekst wordt deze AS1201 Arirang volledig in het land gemaakt, al wordt gespeculeerd dat hij gewoon in China worden geproduceerd.

Waar de telefoon dan ook vandaan mag komen, het is in ieder geval een Android-toestel die is uitgerust met enkele Noord-Koreaanse applicaties. Over concrete technische specificaties is weinig bekend. De vraag is verder of het überhaupt wel nut heeft om een smartphone in het land te bezitten, aangezien het 3G-datanetwerk in het land enige tijd geleden is afgesloten.

Het is niet de eerste keer dat er een 'hippe' gadget uit Noord-Korea: in 2012 werd al een eigen tablet gelanceerd. Ook deze maakt gebruik van Android als besturingssysteem, al is het apparaat niet online te krijgen.