Nieuws/Binnenland
1070676
Binnenland

Vrijgelaten zakkenrollers moeten toch cel in

De vier Roemeense zakkenrollers die de politie arresteerde tijdens de Gay Pride in Amsterdam en vorige week op vrije voeten kwamen, moeten toch hun proces in de cel afwachten. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Amsterdam beslist, liet een persrechter dinsdag weten.

Het Openbaar Ministerie (OM) was in beroep gegaan tegen het besluit van de rechter-commissaris, die oordeelde dat de drie mannen en een vrouw niet langer vast hoefden te blijven zitten. Het was de eerste keer dat het viertal met politie en justitie in aanraking kwam en de reden ze vrij te laten was het vermoeden dat de straf lager zou uitvallen dan het voorarrest.

De raadkamer ging hierin niet mee, omdat de richtlijn voor een eerste keer zakkenrollen zo rond een maand celstraf ligt. De zakkenrollers worden via snelrecht veroordeeld, maar het is de vraag of ze komen opdagen. „Ze zijn nu in vrijheid en we weten niet waar ze zijn”, zei de persrechter. De kans is volgens hem groot dat ze bij verstek worden veroordeeld en dat ze vervolgens gesignaleerd komen te staan.

De politie pakte tijdens de Gay Pride 46 zakkenrollers op, van wie 43 Roemenen. De eerste zaken zijn al afgehandeld, die varieerden van 3 tot 10 weken cel. Deze en volgende week volgt de rest.