Nieuws/Binnenland
1070704
Binnenland

Soepelere regels voor kennismigrant

Het wordt voor creatieve zelfstandigen makkelijker om zich in Nederland te vestigen. Vanaf donderdag gelden soepelere regels voor bijvoorbeeld app-ontwikkelaars uit Azië, instrumentenmakers en ontwerpers, meldde het ministerie van Economische Zaken woensdag.

Door de verandering van de regels is het onder meer niet nodig voor kennismigranten om 25.000 euro te investeren in hun bedrijf, maar mag dat bedrag ook 5000 euro zijn. Daarnaast kunnen ze makkelijker punten scoren op een speciale lijst die toetst of deze ondernemers een economische bijdrage leveren aan ons land.

Het blijft zo dat de creatieve zelfstandigen een aanvraag bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst moeten doen. Ook een aanvullend verzoek om in Nederland te mogen werken blijft noodzakelijk.

Het ministerie hoopt met de nieuwe regels tegemoet te komen aan de vraag om personeel vanuit de creatieve, medische en ict-sector. Die bedrijfstakken zoeken volgens het departement „zelfstandige kenniswerkers met creatieve, innovatieve ideeën en nieuwe oplossingen.”