Nieuws/Binnenland
1070706
Binnenland

Nieuwe Kerk bruikbaar voor uitvaart Friso

De Nieuwe Kerk in Delft is eventueel gewoon te gebruiken voor de uitvaart van prins Friso indien de koninklijke familie dat wenst.

Dat zegt de voorzitter van het College van Kerkrentmeesters Beheer Oude en Nieuwe Kerk, Arco Valkenburg.

„Wij zijn bereid te helpen indien nodig”, zegt Valkenburg. „Wij wachten de berichtgeving en de wensen van de koninklijke familie af.”

De Nieuwe Kerk staat wegens een restauratie weliswaar binnen en buiten in de steigers, maar praktische bezwaren tegen een koninklijke uitvaart zijn er niet. Valkenburg: „We houden elke zondag twee erediensten. Bij het restauratieplan denk je ook na over een koninklijke uitvaart.”

De steigers in de kerk en de beschermingsconstructie boven het graf van Willem van Oranje zullen bij een dienst in de Nieuwe Kerk wel zichtbaar zijn. „Het is aan de koninklijke familie of dat bezwaarlijk is”, aldus Valkenburg.

Eerder opperde Valkenburg het gebruik van de Oude Kerk in Delft, waar de kerkelijke inzegening van het huwelijk van prins Friso met prinses Mabel in 2004 plaatsvond. De Oude Kerk is met maximaal 1000 zitplaatsen iets kleiner dan de Nieuwe Kerk, die ondanks de restauratie van gewoonlijk 1000 zitplaatsen uit te breiden is naar 1500 zitplaatsen.

Ook een combinatie van gebruik van beide kerken, met een koninklijke uitvaartdienst in de Oude Kerk en bijzetting in de koninklijke crypte in de Nieuwe Kerk, behoort volgens Valkenburg desgewenst tot de mogelijkheden.

Beiden kerken zijn 500 meter van elkaar verwijderd en staan bekend als monumentale kathedralen. De Nieuwe Kerk, gebouwd in 1381,ligt aan de Markt in het centrum van Delft. De Oude Kerk (1246) ligt aan het Heilige Geestkerkhof.

De graftombe in de Nieuwe Kerk wordt als onderdeel van de restauratie uitgebreid. Sinds Willem van Oranje in 1584 in de Nieuwe Kerk werd begraven, is het traditie dat leden van het Koninklijk Huis in de crypte worden bijgezet. Met 46 bijzettingen is de grafkelder vrijwel vol. Prins Bernhard was in 2004 de laatste die in de crypte zijn laatste rustplaats vond.

De restauratie van de Nieuwe Kerk duurt tot en met 2015. Volgens Valkenburg is de kerk tijdens de werkzaamheden open voor het publiek. De koninklijke crypte is niet toegankelijk voor het publiek.