Nieuws/Buitenland
1070746
Buitenland

Belagers trots op mishandelen homoseksuelen

Homogeweld Rusland neemt toe

Het WK-atletiek, dat maandag van start is gegaan in Rusland, wordt overschaduwd door toenemend geweld tegen homoseksuelen. De mishandelingen zijn schokkend. Zo worden jonge homoseksuele Russen gedwongen urine te drinken, worden ze op klaarlichte dag in elkaar geslagen en zijn beledigingen en scheldpartijen aan de orde van de dag.

Op internet circuleren verschillende video's van de mishandelingen. De aanvallers, voor een groot deel extreemrechtse skinheads, zoeken bewust contact met homo's en lesbiennes, om ze vervolgens in de val te lokken. De afranselingen worden geflmd waarop de belagers de video's vol trots op internet plaatsen.

In Rusland werd onlangs de omstreden antihomowet ingevoerd. Die houdt bijvoorbeeld in dat mensen die in het bijzijn van kinderen over homoseksualiteit praten een hoge boete riskeren.

Het invoeren van de wet, een initiatief van persident Vladimir Poetin, heeft wereldwijd voor opschudding gezorgd. Zo gaan er stemmen op voor een boycot van Rusland tijdens de Olympische Spelen in Sotchi in 2014. Een van die stemmen komt van de Britse acteur Stephen Fry, die zelf homo is. Fry schreef een brief aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en de Britse premier David Cameron.

Het IOC wil van de Russische regering verdere opheldering over de antihomowet in het land.

UPDATE 14.55:  Europarlementariër Sophie in ’t Veld wil dat Rusland wordt geschorst uit de de Raad van Europa. Aan de criteria van het lidmaatschap voldoet Rusland in haar ogen op talloze fronten niet meer.

Volgens In ’t Veld verslechtert de situatie in Rusland steeds verder: "Binnen de EU zien we vrijwel overal vooruitgang, maar Rusland is enorm problematisch. Het onderwerp staat wegens de Olympische Spelen in Sotchi ineens hoog op de agenda, maar het probleem is al veel ouder."