Nieuws/Binnenland
1070755
Binnenland

Verdachten roof Kunsthal voor de rechter

Vijf van de zes Roemeense verdachten van de kunstroof uit de Kunsthal in Rotterdam verschijnen dinsdag voor het eerst voor de rechtbank in de Roemeense hoofdstad Boekarest. Een van de verdachten is nog voortvluchtig.

Ze worden ervan beschuldigd dat ze op 16 oktober vorig jaar zeven waardevolle schilderijen hebben gestolen uit het museum en naar Roemenië hebben vervoerd om ze te verhandelen. Het zijn doeken van onder anderen Paul Gauguin, Claude Monet, Henri Matisse en Pablo Picasso. De Roemeense aanklagers denken dat de doeken zijn verbrand in de kachel van de moeder van een van de verdachten, die ook terecht moet staan. Zij had dit aanvankelijk verklaard, maar trok die bekentenis later in.

Ook onderzoek naar de asresten van de kachel wijst uit dat daar schilderijen in zijn verbrand. Maar advocate Vasii van een van de hoofdverdachten houdt namens de verdediging vol dat alle doeken nog bestaan en dat ze bezig zijn die terug te halen om ze aan Nederland terug te geven.

Vasii zei maandag tegen het ANP dat ze de rechters dinsdag zal vragen om het proces uit te stellen tot september. Ook zal ze een verzoek indienen om het onderzoek naar de kunstroof weer over te dragen aan de Nederlandse politie.

De verdachten zijn oude vrienden van elkaar en hebben in Roemenië meer op hun geweten. Ook voor die andere zaken moeten ze zich meteen verantwoorden.