Nieuws/Buitenland
1070758
Buitenland

Presidentskandidaat Mali geeft nederlaag toe

Ex-premier Ibrahim Boubacar Keïta lijkt de nieuwe president van Mali te worden. Zijn uitdager in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, Soumaïla Cissé, erkende maandag dat hij de verkiezingen heeft verloren. Dat maakte de campagneleider van Cissé bekend.

De officiële uitslag van de stembusgang wordt waarschijnlijk pas dinsdag bekendgemaakt. Toch feliciteerde oud-minister van Financiën Cissé zijn rivaal alvast met het winnen van de verkiezingen, stelde zijn campagneleider.

De overwinning van de populaire Keïta komt niet als een verrassing. Bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen haalde de ex-premier zo'n 40 procent van de stemmen. Cissé moest het doen met ongeveer 20 procent.

De oud-minister van Financiën klaagde eerder nog over stembusfraude, maar staat onder internationale druk genoegen te nemen met de verkiezingsuitslag. De Europese Unie had de kandidaten opgeroepen de uitslag te accepteren. Volgens internationale waarnemers was van grootschalige fraude geen sprake: er zou alleen sprake zijn geweest van kleine onregelmatigheden.

Het ging om de eerste vrije verkiezingen sinds het leger vorig jaar de macht greep. De militairen vonden dat de regering onvoldoende deed aan de rebellen in het West-Afrikaanse land, maar die profiteerden juist van de chaos na de staatsgreep. Een VN-vredesmissie onder leiding van de Nederlander Bert Koenders probeert Mali nu verder te stabiliseren.