Nieuws/Binnenland
1070760
Binnenland

De Roy van Zuydewijn schuldig of niet?

Is Edwin de Roy van Zuydewijn schuldig aan fraude of, zoals hij zelf beweert, niet? De rechtbank in Amsterdam doet dinsdag uitspraak in de zaak tegen de voormalig echtgenoot van prinses Margarita. Justitie eiste onlangs 240 uur werkstraf en 4 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf tegen hem voor het opmaken van een valse factuur van 238.000 gulden (108.000 euro).

Het Openbaar Ministerie (OM) kwam de zaak op het spoor in het grote onderzoek naar de vastgoedfraude rond onder meer Bouwfonds, Klimop. Hierin kwamen drie verdachte facturen van De Roy naar boven. Hij was met de directie van Bouwfonds in contact gekomen via een oude vriend, die inmiddels zelf ook in de Klimopzaak is veroordeeld. De Roy werkte een paar jaar als analist op factuurbasis voor Bouwfonds. De factuur uit 2001 waar het OM hem nu voor heeft aangeklaagd, was voor werkzaamheden die hij helemaal niet zou hebben gedaan.

De 47-jarige De Roy weerspreekt de beschuldigingen. Hij omschreef de zaak als „een luchtballon, een zeepbel en een losse flodder”.