Nieuws/Binnenland
1070761
Binnenland

Begin grensrechterzaak in hoger beroep

De zogenoemde grensrechterzaak, over de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen, gaat dinsdag een nieuwe fase in. De hoger-beroepszaak begint bij het gerechtshof in Leeuwarden met een regiezitting. Daar gaat het over de planning van de zaak en wordt niet inhoudelijk op de gebeurtenissen rond de mishandeling en dood van Nieuwenhuizen op 2 en 3 december ingegaan.

Na afloop van het duel tussen B-ploegen van de Almeerse club Buitenboys en Nieuw Sloten uit Amsterdam ging de grensrechter naar de middencirkel om verhaal te halen. Daar viel een clubje spelers van Nieuw Sloten hem tot twee keer toe aan, waarbij hij tegen de grond werd gewerkt en de belagers op hem in bleven schoppen. Er leek daarna weinig aan de hand. Enkele uren na de mishandeling zakte Nieuwenhuizen op de voetbalclub echter alsnog in elkaar, een dag later overleed hij in het ziekenhuis.

Vijf voetballers kregen van de rechtbank in Lelystad 2 jaar jeugddetentie, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Yassine D. kreeg 1 jaar, waarvan 2 maanden voorwaardelijk. Zijn vader, El Hasan D. kreeg 6 jaar cel. Daveryon B. werd vrijgesproken van medeplegen doodslag, maar kreeg wel straf voor openlijk geweld.