1070801
Nieuws

Advocaat verdachte kunstroof: "Doeken bestaan nog"

De advocate van één van de verdachten van de kunstroof in oktober 2012, zegt dat alle schilderijen nog bestaan. Ze maakt geen voorbehoud over het aantal schilderijen, maar wel over de teruggave: "Als er niets geks gebeurt met de verdachten, krijgt het Nederlandse volk de schilderijen terug."

Aangenomen wordt dat de werken verloren zijn gegaan, omdat de moeder van de hoofdverdachte de doeken had verbrand in de potkachel.

Volgens advocate Vasil, van de medeverdachte die morgen in de rechtbank moet verschijnen, is dat niet waar. Tegen Eén Vandaag verklaart zij: "Ze bestaan. Op dit moment zijn wij bezig met de procedures ze terug te bezorgen. Als er niets dramatisch gebeurt met het lot van onze cliënten, dan zal het Nederlandse volk aan het einde van dit proces de schilderijen terugkrijgen."

Het Roemeense Openbaar Ministerie gaat er nog steeds van uit dat alle zeven schilderijen zijn verbrand. Vasii liet eind vorige week al weten daar niets van te geloven en zei dat „ten minste twee schilderijen in ongeschonden staat weer zullen opduiken”.

De Roemenen stalen in oktober 2012 zeven meesterwerken uit de Kunsthal, met in totaal een waarde van 17 miljoen euro. De grote waarde van de doeken maakte de diefstal juist waardeloos. De schilderijen bleken onverkoopbaar, omdat iedereen die de doeken maar enigszins op waarde kan schatten, weet dat de doeken gestolen zijn.