1071130
Binnenland

Chronologie Kunstroof

De rechtszaak tegen de verdachten in de kunstroof uit de Rotterdamse Kunsthal vorig jaar begint dinsdag. Zes mensen moeten voor de rechter verschijnen. Een kort overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen:

16 oktober 2012: In de vroege ochtend van 16 oktober worden zeven schilderijen gestolen uit de Kunsthal. Het zijn werken van onder anderen Pablo Picasso en Henri Matisse uit de vermaarde Triton Collectie.

19 oktober 2012: De politie geeft beelden vrij van de inbraak in de Kunsthal. Dat levert maar weinig tips op.

22 januari 2013: Kort nadat Roemeense media melden dat er verdachten zijn opgepakt, bevestigt de Rotterdamse politie het nieuws. Het gaat in eerste instantie om drie Roemeense verdachten. De schilderijen zijn nog niet terecht.

24 januari 2013: De Roemeense politie doet huiszoekingen. Een delegatie van Nederlandse politieagenten komt aan in Roemenië om onderzoek te doen.

30 januari 2013: Een van de verdachten, inbreker Radu Dogaru, bekent tijdens een verhoor aan de leugendetector dat hij heeft geprobeerd de schilderijen te verkopen in Roemenië.

29 mei 2013: Resten van een verbrand kunstwerk worden gevonden bij het huis van de moeder van hoofdverdachte Radu Dogaru. Al eerder gingen geruchten dat twee van de gestolen werken zouden zijn verbrand. De dieven zouden dit hebben gedaan omdat het hun niet lukte de schilderijen te verkopen.

8 augustus 2013: Volgens het Roemeens Nationaal Historisch Museum zijn van de zeven kunstwerken met zekerheid de werken van Paul Gauguin, Jacob Meyer de Haan en Henri Matisse verbrand. Sporen wijzen mogelijk op een vierde verbrand kunstwerk, van Lucian Freud.

Van de drie overige werken is niet duidelijk wat ermee is gebeurd. Het gaat om twee werken van Claude Monet en een van Pablo Picasso. Volgens de zegsman van het museum is de kans bijzonder groot dat ze ook verbrand zijn. Maar omdat deze werken niet op doek maar op papier zijn gemaakt, zullen ze nooit in sporenonderzoek worden aangetroffen: ze verbranden letterlijk compleet.