1072322
Nieuws

Hoeveel fooi op vakantie?

Alleen wat meer betalen als de service bovengemiddeld is, of standaard een kleinigheidje achterlaten? Ook op vakantie worstelen veel mensen met het geven van fooi. Om scheve gezichten bij de lokale monsieur of waiter te voorkomen, de verwachtingen en gewoonten van de meest populaire vakantielanden op een rij.

Grofweg zijn deze landen in te delen in drie groepen. Allereerst landen waar het gebruikelijk is een grote fooi te geven, landen waar het ongebruikelijk is fooi te geven en landen die daar tussenin zitten.

Veel fooi

Tot de eerste categorie behoren bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Canada. Horecapersoneel verdient in deze landen vaak een laag vast salaris en is dus voor een groot deel afhankelijk van de gulheid van de klant. Reken minimaal 10 procent fooi bovenop uw bonnetje. In sommige gevallen is de tip (of gratuity) al bij de prijs inbegrepen, of staan rekenvoorbeelden (vaak 10, 15 en 20 procent van het totaalbedrag) op uw bon vermeld. Geen fooi of slechts het bedrag afronden is not done.

Weinig fooi

Ook in deze landen zijn de regels simpel. In Japan bijvoorbeeld is het hoogst ongebruikelijk personeels een extraatje toe te stoppen, net als in Thailand. Soms wordt fooi in Japan zelfs als een belediging gezien.

Hangt er vanaf

In veel Europese landen zijn er geen vaste regels omtrent het geven van fooi. In populaire vakantielanden als Italië, Spanje, Griekenland en is de fooi vaak al in de rekening verwerkt. Of u daar bovenop nog fooi geeft, is geheel aan u. Als de fooi nog niet is meegerekend, is een bedrag van 7 à 8 procent gebruikelijk. Net als in ons land is het geven van een bonus aan het personeel in Scandinavië en Duitsland niet verplicht. Een extraatje van 5 tot 10 procent is daar al erg royaal.

In Afrika, het Midden-Oosten en Azië is een percentage van ongeveer 10 procent gebruikelijk. Vrijwel iedereen in de toeristische sector, van gidsen tot kruiers en taxichauffeurs, verwacht daar een extraatje.

Duidelijkheid

Statisticus Nate Silver onderzocht voor de New York Times of meer fooi leidt tot betere service. Zijn conclusie: nee. Wat wel helpt is duidelijkheid. De landen waar het gebruikelijk is veel of juist geen fooi te geven, komen volgens Silver het best uit de test. Taxichauffeurs, barkeepers en obers in Rusland - waar Russen zelf geen fooi geven, maar buitenlanders dat wel geacht worden te doen - zijn volgens Silver het minst vriendelijk. Japan, Thailand, de VS en Canada doen het daarentegen erg goed. Europese landen, zoals Italië en Frankrijk, zonder vaste fooiregels scoren ondergemiddeld.