Nieuws/Binnenland
1072526176
Binnenland

Wapen zoon Halsema was van vader

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema en haar man Robert Oey.

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema en haar man Robert Oey.

Amsterdam - Het wapen waarmee de zoon van burgemeester Femke Halsema van Amsterdam deze zomer werd aangehouden was afkomstig van zijn vader Robert Oey.

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema en haar man Robert Oey.

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema en haar man Robert Oey.

Dat meldt het NRC. De minderjarige jongen werd op 15 juli gearresteerd toen hij met vriendjes een leegstaande woonboot in Amsterdam-Oost was binnengetreden en daar rotzooi trapte. De zoon bleek een verboden wapen bij zich te hebben, dat hij in paniek weggooide toen de politie op de overlast afkwam. Hij werd ingerekend en verhoord, zijn zaak is in behandeling.

Volgens Oey, die documentairemaker en filmproducent is, is het een echte, onklaar gemaakte revolver die in Duitsland is aangeschaft. „Ik ken het wapen al twintig jaar. We hebben het in 1999 gefotografeerd voor het logo van onze toenmalige productiemaatschappij.” Sindsdien is de revolver eigendom van een goede vriend, die ook in de stad woont. Daar heeft Oey het wapen een paar weken voor de aanhouding van zijn zoon opgepikt voor een filmshoot.

Brief

„Als burgemeester leg ik elke dag weer verantwoording af over mijn opdracht om problemen in de stad op te lossen en over mijn handelen als bestuurder. Ik leg geen verantwoording af over het handelen van mijn gezin.” Zo antwoordt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema op een vraag van NRC waarom ze niet zelf heeft verteld dat het verboden wapen waarmee haar zoon werd opgepakt, van haar man was.

Kort nadat de 15-jarige jongen was aangehouden, schreef Halsema een brief over de kwestie. Daarin sprak ze tegen dat haar zoon zich schuldig had gemaakt een gewapende inbraak. Ook zei ze dat er beslist geen sprake was van een doofpot.

Lees hieronder meer over de zaak: