1072828
Nieuws

Oesters nog duurder deze zomer

Oesters zijn deze zomer een stuk duurder doordat kwekers last hebben van een aggresieve bacterie die de schelpdieren doodt. Vooral bassins aan de kust van Bordeaux zijn de pineut.

De bacterie is voor mensen ongevaarlijk. De reden van de opmars van de bacterie is het koude voorjaar in combinatie met de huidige hitte. In sommige bassins loopt het sterftecijfer op tot 65 procent.

Het is niet de eerste keer dat oesters massaal afsterven. In 2008 werden -vooral niet-natuurlijke- oesters in groten getale getroffen door een herpesvirus, waardoor twee jaar achter elkaar veel sterfte voorkwam op de broedbanken. De oesterboeren krabbelen nog op uit dit dal.

Deze nieuwe bacterie leidt dan ook tot grote zorgen in de Bordeaux, meldt de Belgische krant De Standaard. Natuurlijke oesters hebben minder last van de bacterie. Volgens het  regionale oestercomité in Bretagne is het sterftecijfer in de zee zo'n 10 procent.

Voorzitter Florence Bouris-Madec vreest dat de inkrimping van het oesterbestand ertoe zal leiden dat de prijs van de chique schelpdieren nog verder wordt opgedreven.