Nieuws/Binnenland
1073018
Binnenland

Ook Nederland sluit ambassade Jemen

De Nederlandse ambassade in Jemen wordt de komende dagen gesloten. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken besloten in navolging van onder meer de VS, Duitsland en Frankrijk.

Volgens het ministerie is er geen sprake van een gerichte dreiging, maar zou de sluiting van de andere ambassades de Nederlandse post kwetsbaarder kunnen maken.

De Nederlandse missies in de rest van de regio zijn extra waakzaam. Er is op dit moment geen aanleiding tot sluiting van andere Nederlandse ambassades, aldus het ministerie.

De Amerikanen besloten eerder om enkele posten in het Midden-Oosten dicht te gooien. Volgens de voorzitter van de buitenlandcommissie van het Huis van Afgevaardigden, Ed Royce, is dat in verband met een dreiging die te maken heeft met terreurbeweging al-Qaeda.

Op de Nederlandse ambassade in Sa'ana, de hoofdstad van Jemen, werken 6 Nederlanders en 15 lokale medewerkers. In het land verblijven ongeveer 40 Nederlanders. Naast de gesloten ambassades hebben alleen Spanje en Bulgarije nog een post in Jemen. De vertegenwoordiging van de Europese Unie was er al dicht.

Het ministerie raadt reizigers naar het Midden-Oosten aan de reisadviezen goed in de gaten te houden. Zodra de situatie in een land verandert, zal ook het advies worden aangepast.