Nieuws/Buitenland
1073023
Buitenland

Omstreden herverkiezing Mugabe in Zimbabwe

De 89-jarige Robert Mugabe is herkozen tot president van Zimbabwe. De kiescommissie maakte zaterdag bekend dat Mugabe 61 procent van de stemmen kreeg. Zijn rivaal Morgan Tsvangirai bleef steken op 34 procent.

Tsvangirai legt zich echter niet neer bij zijn nederlaag, omdat bij de stembusgang zou zijn gefraudeerd. Tsvangirai riep op tot een buitenlands onderzoek naar onregelmatigheden bij de presidents- en parlementsverkiezingen van woensdag.

Die stembusgang is een dubbele zege voor Mugabe geworden. Vrijdag had de nationale kiescommissie al bekendgemaakt dat de partij ZANU-PF van de president 142 van de 210 zetels in het parlement heeft behaald: goed voor een tweederdemeerderheid. Met deze uitslag kan de partij de grondwet wijzigen zonder dat de steun van andere partijen nodig is.

Kort voordat de kiescommissie zaterdag bekendmaakte dat Mugabe was herkozen, zei Tsvangirai dat zijn Beweging voor Democratische Verandering (MDC) de verkiezingsuitslagen met alle juridische middelen zal aanvechten. Tsvangirai noemde de verkiezingen eerder „van nul en generlei waarde en een reusachtige farce” door malversaties van aanhangers van Mugabe.

De Europese Unie maakt zich grote zorgen over de berichten dat de verkiezingen niet volgens de regels zijn verlopen. EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton liet zaterdag in een verklaring weten dat de EU de ontwikkelingen in Zimbabwe in de komende weken nauwlettend in de gaten zal houden.

Volgens waarnemers van de Ontwikkelingsgemeenschap van Zuidelijk Afrika (SADC) zijn de verkiezingen echter „vrij en vreedzaam” verlopen. Zij riepen Tsvangirai vrijdag op zijn nederlaag te accepteren.

Ook het hoofd van de waarnemingsmissie van de Afrikaanse Unie, Olusegun Obasanjo, sprak van een eerlijke en vrije stembusgang: „Er is het één en ander gebeurd dat had kunnen worden voorkomen, maar we geloven niet dat de resultaten hierdoor zijn beïnvloed.”

Mugabe regeert Zimbabwe al sinds de onafhankelijkheid in 1980, eerst als premier en sinds 1987 als president. Hij is herkozen voor een nieuwe termijn van 5 jaar.