Nieuws/Binnenland
1073039
Binnenland

Botenparade Gay Pride gefinisht

De botenparade van de Amsterdamse Gay Pride trok zaterdag net als andere jaren volle kades. Uitgedoste en schaarsgeklede homo's, lesbiënnes, biseksuelen en transgenders kleurden de grachten weer roze. De feeststemming zat er, mede dankzij het mooie weer, goed in. „Gezellig druk” was het in de stad, volgens een woordvoerster van de politie.

Zo'n 80 vaartuigen vertrokken rond half twee vanuit het Westerdok. De route voer door de Prinsengracht, Amstel en de Oude Schans. Rond zessen eindigde de botenoptocht in het Oosterdok. De 18e editie van de Canal Parade verliep zonder incidenten. De bezoekers hadden wel veel last van zakkenrollers, zei de politie.

Het thema van de Gay Pride was dit jaar Reflect, bedoeld om de doelgroep bewust te maken van hun verworven positie in Nederland.

De KNVB voer voor het eerst mee in de Canal Parade. De voetbalbond wil met de deelname laten zien dat het Nederlands voetbal openstaat voor een open en veilig sportklimaat waarin iedereen zichzelf kan zijn.

Buiten de spraakmakende boot van de KNVB met daarop onder meer bondscoach Louis van Gaal en een aantal oud-internationals, was er dit jaar veel aandacht voor de situatie in Rusland. In dat land staan de rechten van homo's, lesbiënnes, biseksuelen en transgenders onder druk door de anti-homopropagandawet.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch en ontwikkelingsorganisatie Hivos voeren mee met Afrikaanse mensenrechtenactivisten. De boot van Roze in Blauw van de politie kreeg een warm onthaal in het zonnige Amsterdam.

Verschillende politici droegen door hun aanwezigheid de homo-emancipatie een warm hart toe. „Het is goed dat vandaag zichtbaar is hoe we in Nederland om willen gaan met homo-rechten”, zei minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën). Hij voer zaterdag tijdens de Gay Pride in Amsterdam mee op de PvdA-boot. Ook staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) was aan boord.

Aan de botenparade deden ook minister Jet Bussemaker (Emancipatie) en minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) mee. „Iedereen moet zich vrij kunnen voelen. Dit geldt ook voor militairen”, zei Hennis-Plasschaert.