Nieuws/Binnenland
1073044
Binnenland

In de file op weg naar het vakantieadres

Op de snelwegen in Frankrijk is het zaterdag erg druk geweest met vakantiegangers. Op het hoogtepunt van deze 'Zwarte Zaterdag' stond er 828 kilometer file, meldde de ANWB. Dat was om 12.30 uur. Alleen in 2009 (870 km) en 2007 (842 km) waren de opstoppingen langer.

Na enen daalde de filelengte weer. Rond half zes stond er nog ongeveer 378 km file op de Franse wegen.

De files stonden vooral naar het zuiden. Dat komt doordat veel Fransen vertrokken op vakantie.

Er stond zaterdagochtend een rij auto's van ongeveer 70 kilometer op de A7 tussen Lyon en Valence. Bovendien stond vlak voor Lyon een file van ongeveer 25 kilometer file en na Valence nog eens 15 kilometer. Van Parijs naar Bordeaux stonden meer dan vijf files, met een totale lengte van bijna 120 kilometer.

Een alternatieve route naar het zuiden gaat via Clermont-Ferrand. Op de A71 naar die stad moesten mensen bijna 70 kilometer lang aanschuiven, op de A75 voorbij Clermont-Ferrand stond nog eens 40 kilometer lang.

In Italië waren er vooral problemen op de A1 en A14, vanuit Milaan naar de Adriatische kust. Bij Parma, Modena en Bologna stond in totaal ongeveer 70 kilometer file, maar die was aan het begin van de middag opgelost. Ook in het Noorden van Italië, op de A22 van Verona naar Oostenrijk stonden lange files.

Luxemburg en België waren niet druk. Ook in Duitsland was geen sprake van een Zwarte Zaterdag. Wel veroorzaakte het vakantieverkeer lange files op de A7, de A8 en de A1.