Nieuws/Binnenland
1073051
Binnenland

80 patiënten Isala-ziekenhuis verhuisd

De eerste dag van de verhuizing van patiënten van het Zwolse Isala-ziekenhuis, is goed verlopen. Dat stelde een woordvoerster van het ziekenhuis zaterdagmiddag even na één uur. 80 patiënten gingen zaterdag van de ene naar de andere locatie. De eerste patiënten die zaterdag aankwamen op de nieuwe locatie kregen een warm onthaal van de Raad van Bestuur en bloemen.

Volgens Theo Hamelink, directeur Werkprocessen Nieuwbouw is de hele operatie goed verlopen: „Tot op de minuut zijn de patiënten op de geplande tijd binnen gekomen.”

Voor de medewerkers is het ook een speciaal moment. Zij zijn maanden met de voorbereidingen bezig geweest en hebben naar dit weekend uitgekeken. De sfeer is dan ook heel positief, stelt het ziekenhuis.

Zaterdag was de eerste dag van een enorme verhuizingsoperatie: in totaal gaan er dit weekeinde ongeveer 300 patiënten over van twee oude locaties naar één nieuwe. Zaterdag gebeurde dat met verhuiswagens en speciale intensivecareambulances voor de meest kwetsbare patiënten. Zondag gaat de rest van de patiënten van de tweede oude locatie over naar het nieuwe pand.

In de verhuiswagens passen drie patiënten, een verpleegkundige en een arts of een ambulanceverpleegkundige. Er zitten geen ramen in de wagens, maar via een scherm kunnen de inzittenden zien waar ze zijn. De afstand is ongeveer 3 kilometer; minder dan 10 minuten rijden.

De patiënten die zondag verhuizen doen het zonder verhuiswagens of ambulances, omdat de oude en nieuwe locaties dicht bij elkaar liggen. De patiënten worden via een speciale verbindingsgang van het ene naar het andere gebouw verplaatst. Ook de kinderen en de patiënten van de afdeling verloskunde worden dan verhuisd.

Naast de patiënten wordt dit weekeinde ook 20.000 kubieke meter aan inventaris verhuisd. „Kantoorartikelen, computers, maar ook kleine medische apparatuur zoals bloeddrukmeters en weegschalen. Daarnaast verhuizen we bijvoorbeeld ook de fitnessapparatuur van de afdeling sportgeneeskunde”, somde de woordvoerster op.

Mensen die spoedeisende hulp nodig hebben, kunnen gewoon terecht bij het Isala-ziekenhuis. Het hele weekend draait de spoedeisende hulp dubbel. „De oude spoedpost gaat pas dicht als de nieuwe helemaal up and running is”, legde de woordvoerster uit. De hulpdiensten in de regio zijn hiervan op de hoogte.