Nieuws/Buitenland
1073053
Buitenland

Khamenei steunt aantreden president Iran

De hoogste geestelijke leider in Iran, ayatollah Ali Khamenei, heeft zaterdag zijn steun uitgesproken voor de nieuwe Iraanse president Hassan Rohani. Dat meldde de Iraanse staatszender.

Daarmee is voor Rohani de weg vrijgemaakt om zondag in het parlement te worden beëdigd als politiek leider van het islamitische land. De verwachting is dat hij zondag ook de kandidaten voor zijn kabinet zal presenteren.

De 64-jarige Rohani won in juni de presidentsverkiezingen van Iran. In de eerste ronde wist hij een meerderheid van 50,7 procent van de stemmen te halen. Hij was de minst conservatieve deelnemer aan de stembusgang. Rohani volgt als president Mahmoud Ahmadinejad op, die 8 jaar aan de macht was.

Onder Ahmadinejad werd Iran geconfronteerd met sancties van de Verenigde Staten en de Europese Unie. Het Westen denkt dat Teheran bezig is een atoombom te ontwikkelen. Iran zegt de technologie alleen te gebruiken voor vreedzame doeleinden. Kort na zijn verkiezingswinst zei Rohani dat hij bereid is transparanter te zijn over het Iraanse nucleaire programma.