Nieuws/Binnenland
1073068
Binnenland

Zwarte Zaterdag op z'n hoogtepunt

Op de snelwegen in Frankrijk is het zaterdag erg druk. Op het hoogtepunt van Zwarte Zaterdag staat er 805 kilometer file, meldde de ANWB. Alleen in 2009 en 2007 waren de opstoppingen langer.

De files stonden vooral naar het zuiden. Dat komt doordat veel Fransen vertrokken op vakantie. In de loop van de middag zullen ook de wegen naar het noorden dichtslibben. Dan komen de terugkerende Nederlandse vakantiegangers in files terecht.

Er staat een rij auto's van ongeveer 70 kilometer op de A7 tussen Lyon en Valence. Bovendien staat vlak voor Lyon een file van ongeveer 25 kilometer file en na Valence nog eens 15 kilometer. Van Parijs naar Bordeaux staan meer dan vijf files, met een totale lengte van bijna 120 kilometer. Een alternatieve route naar het zuiden gaat via Clermont-Ferrand. Op de A71 naar die stad moeten mensen bijna 70 kilometer lang aanschuiven, op de A75 voorbij Clermont-Ferrand staat nog eens 40 kilometer lang.

Gardameer

In Italië waren er vooral problemen op de A1 en A14, vanuit Milaan naar de Adriatische kust. Bij Parma, Modena en Bologna stond in totaal ongeveer 70 kilometer file, maar die was aan het begin van de middag opgelost. Mensen die vanaf het Gardameer en uit Toscane terugkeren naar Nederland kunnen in het noorden van Italië in de file terechtkomen. Ze doen ongeveer 1,5 uur langer dan normaal over de snelweg A22 van Verona naar Oostenrijk.

Luxemburg en België zijn niet druk. Ook in Duitsland loopt het verkeer goed. Het was zaterdagmiddag vooral druk op de wegen richting Denemarken. 's Ochtends stond een lange file van München richting Salzburg door een ongeluk. Het verkeer is verder langer onderweg bij de Karawankentunnel op de grens van Oostenrijk en Slovenië en bij de Gotthardtunnel in Zwitserland.