Nieuws/Binnenland
1073070
Binnenland

Van Gaal: voetbalwereld moet homo accepteren

„Wij willen vandaag een signaal afgeven om homo's te accepteren in de voetbalwereld.” Bondscoach Louis van Gaal stond zaterdag de pers te woord voordat hij aan boord ging van de voetbalboot van de KNVB, die voor het eerst acte de présence geeft op de botenparade van de Gay Pride in Amsterdam.

Hij zei meteen ja toen hij werd gevraagd mee te varen. „De voetbalwereld is een machowereld, waarvan een homo zal denken dat hij daar niet zo gemakkelijk zal vertoeven. Dat is jammer en dat willen we veranderen. Dat is niet zomaar in een dag gebeurd”, realiseert Van Gaal zich.

Op de boot bevinden zich verder bondsvoorzitter van de KNVB Michael van Praag, oud-internationals als Patrick Kluivert, Ronald de Boer, Aron Winter en Pierre van Hooijdonk, allemaal gestoken in een zwart shirt met een roze aanvoerdersband. Ook voormalig speler van Helmond Sport, Wensley Garden, is erbij. Hij is in het Nederlandse profvoetbal een van de weinige mannen die openlijk voor zijn homoseksualiteit uitkomt en vindt het een „mooi en een bijzonder moment” dat de KNVB op deze manier aandacht vraagt voor het taboe.

Mannensport

Want een taboe is het, erkent Kluivert die al eens eerder deelnam aan de botenparade. „Voetbal is een mannensport en als je homo bent, is het heel moeilijk daarvoor uit te komen. Wij proberen hiermee de drempel zo laag mogelijk te maken. Iedereen moet kunnen zijn wie hij is.”

Voor De Boer is het de eerste keer op de Gay Pride. „Ik heb in 1995 wel door de grachten gevaren met Ajax, maar misschien is dit nog wel gezelliger.” Hij benadrukt dat de voetbalboot een eerste stap is en dat de KNVB in de toekomst hard zal optreden tegen onder meer spreekkoren die homoseksuelen discrimineren. „Clubs kunnen boetes krijgen en een scheidsrechter mag de wedstrijd stilzetten.”

Ook Van Praag wil zaterdag laten zien dat voetbal voor iedereen is. „Ik ken mensen die homo zijn en er 3 à 4 jaar mee rondlopen. Elke keer denken ze: vandaag vertel ik het. En ze doen het toch niet. Dat is heel slecht. Wij moeten dit als voetbalbond met 1,2 miljoen leden veranderen. Dat is een kwestie van lange adem.”