Nieuws
1073077
Nieuws

Italië (2)

Nou, dat heb ik geweten! Mijn kritische  stukje van vorige week over Italianen heeft kwaad bloed gezet bij vele lezers. Ik ben uitgescholden, beschimpt, afgebrand en zelfs met de dood bedreigd.

Ik had beweerd dat Italië een prachtig land is, maar dat het jammer is dat er Italianen wonen. Datzelfde had ik kunnen zeggen van Frankrijk en tal van andere landen. Ja, ook van Nederland. Maar ik ben nu toevallig op vakantie in Zuid-Italië.

Inderdaad, Hollanders zijn vaak onbeschofter, asocialer en ongeduriger dan Italianen. Maar dat is mijn punt niet. Vakantiebeoordelaar Zoover heeft onderzocht dat iedereen zich aan iedereen ergert. De Russen staan op 1 in deze Europese irritop-10, maar ook Engelsen en Duitsers krijgen het te verduren, simpel door hun massale aanwezigheid.

Waar het in feite om gaat, is dat er in het wereldtoerisme sprake is van een opeenhoping van teveel mensen in (verplichte) schoolvakanties. De spanning tussen toeristen onderling en met de lokale bevolking op populaire plekken loopt op.

Neem de beroemde route 163 van Salerno naar Sorrento, ten zuiden van Napels. Deze Amalfitaanse kust met steile rotsen, stapeldorpen en oneindige haarspeldbochten behoort tot de mooiste op aarde. Helaas is er in het zomerse hoogseizoen niet echt van te genieten door de overvolle, smalle wegen, heb ik deze week aan den lijve ondervonden.

Gehaaste automobilisten, te grote bussen en scheurende motorrijders halen in de drukte levensgevaarlijke capriolen uit. Toeristen die de tijd willen nemen, worden 'vergast' op dodelijke blikken en opgestoken vingers. Niet leuk meer.

Verdringing in schaarse vakantieruimte is een sterk groeiend megaprobleem, dat hoog op de politieke agenda thuishoort.

[email protected]