Nieuws/Buitenland
1073090
Buitenland

Britse Tories huren Obama's campagneleider in

De voormalige campagneleider van de Amerikaanse president Barack Obama gaat de Britse Conservatieve Partij adviseren. De Tories hopen met de hulp van deze Jim Messina hetzelfde te doen als Obama in 2012: verkiezingen winnen terwijl de economie tegenzit onder hun bewind, meldde het BBC-programma Newsnight vrijdag.

Een collega-adviseur omschreef Messina ooit als „de machtigste man in Washington van wie je nog nooit hebt gehoord”. De conservatieven zouden hem vooral hebben ingehuurd vanwege zijn expertise op het gebied van internet en zijn ideeën over het gebruik van sociale media.

Messina gaat overigens geen verkiezingscampagnes leiden, maar zal op de achtergrond betrokken zijn bij strategische beslissingen. De strateeg bevestigde zijn nieuwe functie tegenover de BBC en liet verder weten dat hij „een groot bewonderaar” van premier David Cameron is.

De volgende parlementsverkiezingen in Groot-Brittannië worden in 2015 gehouden, mits de huidige coalitie van de Conservatieve Partij en de Liberaal-Democraten de rit uitzit.