Nieuws/Binnenland
1073100
Binnenland

'Gemeente moet zelf prostituees registreren'

Burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar wil dat gemeenten zelf prostituees gaan registreren. Hij gaat dat na de zomer voorstellen aan andere burgemeesters die kampen met problemen rond prostitutie. Volgens Bruinooge heeft de landelijke politiek de kans om in te grijpen voorbij laten gaan en is het nu aan de gemeenten zelf om in actie te komen.

„Tegenover de georganiseerde misdaad moet je een georganiseerde overheid zetten”, aldus Bruinooge zaterdag. Volgens hem kan er nog flinke vooruitgang worden geboekt door gemeentelijke samenwerking. „Als we afspraken met elkaar maken en gecoördineerd de prostitutieproblemen bestrijden, dan komen we ook meer aan de voorkant van de problemen. Voorkomen is beter dan genezen.”

Bruinooge denkt niet alleen aan registratie van prostituees, maar bijvoorbeeld ook aan de aanpak van huisjesmelkers en mensenhandelaren. „Elke gemeente heeft nu eigen maatregelen. Als we daar een lijst van maken en informatie uitwisselen, krijgen we de beste aanpak.”

Eerder was het de bedoeling dat er een landelijke registratie van prostituees zou komen. Maar de wet van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) werd in de Eerste Kamer flink uitgekleed, waardoor de registratieplicht verloren ging. Daardoor omvat de wet nu enkel nog het vergunningenstelsel voor de branche en de verhoging naar 21 jaar van de minimumleeftijd voor prostituees.

Volgens Bruinooge is er geen enkel bezwaar tegen een lokale invoering van een registratieplicht. „Utrecht heeft het al, dus het kan gewoon”, zegt hij. Bovendien is het beter om de problemen lokaal aan te pakken, omdat nieuwe wetgeving altijd lang op zich laat wachten. „Ik heb nu twee jaar op wetgeving gewacht, dat doe ik niet meer”, aldus Bruinooge.

Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht pleitte eerder ook al voor meer samenwerking tussen de gemeenten die met problemen rondom prostitutie kampen. Bruinooge hoopt daarom dat zijn voorstel goed valt bij de grotere gemeenten.