Nieuws/Buitenland
1073205
Buitenland

VS versoepelen visumaanvraag homostellen

De Verenigde Staten gaan visumaanvragen van homoseksuele en lesbische echtparen voortaan op dezelfde manier behandelen als die van heteroseksuele stellen.

Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vrijdag laten weten.

Met de nieuwe werkwijze wordt het voor een buitenlandse echtgenoot van een homoseksuele Amerikaan of dito buitenlander even gemakkelijk om naar de Verenigde Staten te verhuizen, als wanneer het om een heteroseksueel koppel zou gaan. Voorwaarde is wel dat zij officieel getrouwd zijn: voor samenwonende stellen gaat de vlieger niet op.

„Als je de echtgenoot bent van een Amerikaanse burger, dan wordt jouw visumvraag gelijkwaardig behandeld. Als je de echtgenoot bent van een niet-Amerikaan, wordt jouw visumaanvraag ook gelijkwaardig behandeld”, beloofde Kerry. „Zelfs als je in een land bent waar jouw homohuwelijk niet wordt erkend, wordt een visumverzoek nog steeds gelijkwaardig behandeld in al onze 222 aanvraagcentra wereldwijd.”

De nieuwe regel gaat per direct in en is een gevolg van een uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof in juni. Dat bepaalde dat getrouwde homostellen recht hebben op dezelfde sociale voorzieningen en belastingvoordelen als gehuwde heterokoppels. President Obama vroeg toen alle overheidsdiensten om hun beleid op dit gebied te herzien.