Nieuws/Buitenland
1073399174
Buitenland

China wil abortussen beperken om bevolkingskrimp te stoppen

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

BEIJING - China gaat de toegang tot abortussen in het land beperken en wil tegelijkertijd de positie van vrouwen verbeteren. Beijing hoopt hiermee de daling van geboortecijfers in het land tegen te gaan. In nieuwe overheidsrichtlijnen staat dat abortussen die „medisch niet noodzakelijk zijn” beperkt moeten worden. De autoriteiten treden niet in detail over hoe dat in de praktijk werkt.

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

De regering heeft richtlijnen gepubliceerd voor de ontwikkeling van vrouwen van 2021 tot 2030. Naast het beperken van abortussen moeten vrouwen betere toegang krijgen tot bijvoorbeeld onderwijs, banen en hogere posities bij de overheid. Ook wil China betere seksuele voorlichting verschaffen en lesgeven over het voorkomen van ongewenste zwangerschappen.

Door de afname van geboortes en sterke vergrijzing dreigt de Chinese bevolking te gaan krimpen. De regering probeert dit te voorkomen en stond families al toe om twee en later ook drie kinderen te krijgen. Op sommige plekken in China krijgen gezinnen geld om familie-uitbreiding aan te moedigen.