Nieuws/Binnenland
1073434
Binnenland

George Soros nieuwe uitdager in duel Herbalife

Een gevoelige tik voor beleggingsactivist Bill Ackman in de strijd om voedingssupplementenfabrikant Herbalife. De leider van hedgefonds Pershing Square, die eerder dit jaar Herbalife ervan betichtte een piramidefonds te zijn, wordt uitgedaagd door George Soros.

Soros’ investeringsfonds zou een ’substantieel belang’ hebben genomen in de sponsor van onder meer Ajax en Lionel Messi. Op dat bericht schoot de koers van Herbalife met 9% omhoog, naar ruim $65. In juli was het aandeel al met in totaal 44% gestegen.

Herbalife is al langer speelbal van beleggers en is verwikkeld in gerechtelijke procedures. In oktober 2011 veroordeelde een Brusselse rechter het concern voor illegale piramideverkoop, het hoger beroep in die zaak loopt nog. De middelen van Herbalife zouden geen enkel gewichtsverlagend effect hebben, de bestanddelen van de vitaminepillen en dieetshakejes zouden ook te vinden zijn in andere gezondheidsvoeding.

George Soros, de man die in 1992 de Bank of England versloeg door te speculeren op de val van het pond, geldt als een van de meest succesvolle beleggers aller tijden. Daarbij is de 82-jarige een gezworen vijand van Bill Ackman, die in december een weddenschap van $1 miljard afsloot tegen de neergang van de Herbalife-aandelen.

Soros is, na gekend Ackman-hater Carl Icahn, de tweede investeerder die Herbalife een warm hart toedraagt. Icahn heeft een belang van 16,5%.Ackman heeft inmiddels de beurswaakhond van New York ingeschakeld en gevraagd het belang van Soros in Herbalife te onderzoeken, meldt tv-zender Fox. Ackman en zijn advocaten vermoeden dat het Soros alleen maar te doen is om de weddenschap, en niet om de geloofwaardigheid van Herbalife.