Nieuws/Binnenland
1073462
Binnenland

Zorgbestuurders overstegen alle normen

Twee oud-bestuurders van ziekenhuizen in Emmen en Hoogeveen hebben jarenlang onbeschaafd hoge salarissen opgestreken. De 'topman' verdiende per jaar totaal 266.000 euro. Zijn rechterhand toucheerde 254.000 euro.

Maarten Rutgers en Kees Donkervoort stonden aan de top van Zorggroep Leveste Middenveld, waar in totaal vier ziekenhuizen in het noorden van ons land deel van uitmaken. Rutgers was topman, Donkervoort vice-voorzitter.

Hun salarissen zijn veel hoger dan de nieuwe Wet Normering Topinkomens toestaat (maximaal 187.000 euro), maar de jaarlijkse beloning overstijgt ook de Beloningscode Bestuurders Zorg (maximaal 200.000 euro in 2012), die sinds 2009 door de zorgsector zelf was ingesteld.

Rutgers en Donkervoort zijn inmiddels vertrokken bij de zorggroep. Hun opvolgers houden zich wel aan de landelijk vastgestelde norm, meldt RTV Drenthe.

Hoeveel de nieuwe ziekenhuisbestuurders Eric Jansson en aankomend bestuurder Marcel Kuin ontvangen, zal nog moeten blijken uit de jaarcijfers. Ook hun salarissen worden vooraf namelijk niet bekendgemaakt.