Nieuws/Buitenland
1073468
Buitenland

Ontvoerder Cleveland krijgt levenslang

Ariel Castro, die jarenlang drie vrouwen in zijn huis gevangen heeft gehouden, moet voor de rest van zijn leven de gevangenis in. Een rechter in de Amerikaanse staat Ohio heeft dat vrijdag bepaald. Castro heeft geen mogelijkheid dat hij vervroegd wordt vrijgelaten.

De 53-jarige voormalige buschauffeur had eerder schuld bekend op alle 937 punten van de aanklacht waaronder verkrachting, vrijheidsberoving en moord. Dat laatste was omdat hij de zwangerschap van een van de vrouwen had beëindigd. Door zijn bekentenis ontkwam hij aan de doodstraf en moesten de vrouwen niet voor de rechter getuigen. Een van de slachtoffers heeft dat alsnog gedaan.

Castro hoorde het oordeel schijnbaar onbewogen aan. Eerder had hij gezegd dat hij ziek is, maar geen monster. Hij heeft zijn slachtoffers om vergiffenis gevraagd en zei te hopen dat ze hem op een dag kunnen vergeven.

Hij was nooit van plan om de vrouwen te ontvoeren maar handelde in een opwelling, betoogde Castro, die zichzelf een „zeer emotioneel persoon“ noemde en zei dat hij verslaafd is aan porno. „Dat heeft me impulsief gemaakt en ik ben de weg kwijtgeraakt.” Hij benadrukte dat hij daarmee niet zijn gedrag wil goedpraten en zei dat hij van binnen een gelukkig persoon is.

De rechter velde haar oordeel na een emotionele rechtszitting. Een van Castro's slachtoffers, de 32-jarige Michelle Knight, zei dat haar ontvoerder haar door de hel had gestuurd. „Ik leefde 11 jaar lang in een hel. Nu gaat jouw hel beginnen. En die duurt tot in de eeuwigheid.”

Knight was het enige slachtoffer dat donderdag haar verhaal deed voor de rechter. Ze vertelde dat Castro iedere zondag naar de kerk ging, voor hij thuiskwam om de vrouwen „te martelen”.

Amanda Berry (27), Gina DeJesus (23) en Knight werden tussen 2002 en 2004 ontvoerd in Cleveland. Ze werden afgelopen mei ontdekt, toen een buurman van Castro een van de vrouwen om hulp hoorde schreeuwen.