Nieuws/Buitenland
1073477
Buitenland

Hoge Raad bevestigt celstraf Berlusconi

De Hoge Raad van Italië heeft donderdagavond de veroordeling van Silvio Berlusconi tot 4 jaar cel wegens belastingfraude bevestigd. Het is de eerste keer dat de mediamagnaat, die al 20 jaar problemen met justitie heeft, definitief wordt veroordeeld.

De veroordeling van de ex-premier tot uitsluiting van openbare functies gedurende 5 jaar moet echter opnieuw door een lagere rechter worden bekeken. De zaak is terugverwezen naar het gerechtshof in Milaan. De uitsluiting van openbare functies was voor de 76-jarige Berlusconi persoonlijk eigenlijk de zwaardere straf. Hij wil graag opnieuw premier worden.

Ondanks de definitieve veroordeling tot 4 jaar hoeft hij hoogstwaarschijnlijk niet de cel in: hij krijgt al 3 jaar aftrek volgens een amnestieregeling. Het resterende jaar kan hij doorbrengen in huisarrest of als taakstraf, zeker omdat hij de leeftijdsgrens van 70 jaar heeft overschreden. Hij kan nu echter elk moment worden opgepakt om voor de rechter te worden gebracht die hierover beslist. Volgens de Hoge Raad is de celstraf meteen uitvoerbaar.