Nieuws
1073481
Nieuws

'Plan coöperatieve bank een halfbakken idee door goedebedoelende sukkels'

Hoogleraar Jaap Koelewijn van Nyenrode Business Universiteit heeft weinig woorden nodig om het plan van een groep mensen uit Apeldoorn voor een nieuwe coöperatieve bank af te serveren: „Het is een giller.”

Donderdag maakten enkele burgers uit de omgeving van Apeldoorn, onder leiding van assurantieadviseur Jan Brink bekend een nieuwe coöperatieve bank op te richten. Die zou simpele producten moeten aanbieden en werken zonder bonussen. Lees hier meer over het plan voor de Financiële Coöperatie.

 

'Goedbedoelende sukkels'

De initiatiefnemers zijn volgens hem „goedbedoelende sukkels”, die geen idee hebben waar ze aan beginnen. „Begrijp mij niet verkeerd, ik juich het alternatief op zich toe, maar kom dan met een goed doordacht businessplan naar het publiek toe en niet met een halfbakken idee.”

Koelewijn, die Corporate Finance doceert, geeft het initiatief weinig kans van slagen. Volgens hem zijn initiatiefnemers twee „assurantie-boeren uit Apeldoorn” met geen enkele kennis hebben op bancair gebied.

 

'Schadelijk voor vertrouwen in financiële sector'

Hij vreest dat het initiatief het vertrouwen in de financiële sector kan schaden, terwijl de initiatiefnemers juist zeggen dat hun plan is geboren uit onvrede met het huidige beleid en cultuur bij de Nederlandse banken.