Nieuws/Buitenland
1073494
Buitenland

VS woest op Russen om Snowden

De Amerikaanse regering is buitengewoon teleurgesteld dat Rusland klokkenluider Edward Snowden heeft toegestaan de luchthaven Sjeremetjevo van Moskou te verlaten. Het besluit ondermijnt de jarenlange samenwerking tussen beide landen bij het handhaven van wetten, liet het Witte Huis donderdag weten.

Snowdens advocaat, Anatoli Koetsjerena, liet eerder weten dat zijn cliënt de nodige papieren had ontvangen van de Russische Federale Migratiedienst. Hij kan nu voorlopig een jaar in het grootste land ter wereld verblijven, in afwachting van een definitieve beslissing over zijn asielverzoek.

Rusland liet niets los over de plaats van bestemming van Snowden. Volgens de advocaat blijft hij in Rusland en zal hij niet naar Latijns-Amerika vliegen. Venezuela, Bolivia en Ecuador hebben hem asiel aangeboden, als hij daarom zou vragen. Snowden bevindt zich op wat de advocaat een veilige plek noemde, die geheim zal blijven.

Snowden, die probeert uit handen van de VS te blijven, heeft meer dan een maand gekampeerd in de transitzone van de luchthaven Sjeremetjevo. Snowden bracht het PRISM-spionageschandaal aan het rollen. Rusland heeft tot nu toe geweigerd Snowden uit te leveren. Tevens benadrukte het Kremlin donderdag nog eens dat de zaak de betrekkingen tussen Moskou en Washington niet moet schaden.

,,Ik ben Rusland en president Vladimir Poetin hier zo dankbaar voor'', zei zijn vader, Lonnie Snowden, op de Russische staatstelevisie.