Nieuws
1073507
Nieuws

Nieuwe bank probeert het grote bonusbanken lastig te maken

Enkele burgers uit Apeldoorn hebben uit onvrede over het huidige bankwezen het plan opgevat om een nieuwe bank op te richten. Het moet een coöperatieve bank worden, waarbij het beleid in handen is van een grote groep leden.

De Financiële Coöperatie heet het nieuwe concept van de Apeldoorners. Ze zijn ontevreden over de bonuscultuur en ingewikkelde producten van andere banken en willen het anders doen. Het is de bedoeling om simpele producten aan te bieden en de klant centraal te stellen. Volgens de initiatiefnemers zullen er bij de nieuwe bank geen bonussen bestaan en werkt de coöperatie zonder winstoogmerk.

Financieel verslaggever Martin Visser in het bovenstaande filmpje over de oprichting van de Financiële Coöperatie.

 

Zeggenschap voor 20 euro

Consumenten worden door de initiatiefnemers opgeroepen om lid te worden van de coöperatie. Daarmee verwerf je medezeggenschap over de te varen koers. Dat kan voor een eenmalige bijdrage van 20 euro. Leden worden uitgenodigd bij algemene vergaderingen en zullen bij specifieke besluiten om hun mening gevraagd worden.

De initiatiefnemers, onder leiding van assurantieadviseur Jan Brink, zijn mensen zonder ervaring in de bankensector. Bij een bedrag van 200.000 euro hebben ze genoeg geld om de bank op te starten en de benodigde expertise in te huren. Het is de bedoeling om binnen 2 jaar te beginnen.

 

Na honderden aanmeldingen is de website overbelast

Aan het einde van donderdagochtend hadden ruim 300 mensen zich aangemeld. Voordat de bank in aanmerking komt voor een vergunning is een kapitaal van 5 miljoen euro. Daarvoor zijn 250.000 leden nodig. Na enkele uren was de website lastig bereikbaar door grote belangstelling. De initiatiefnemers hebben onvoldoende bandbreedte geregeld.

 

Belgisch concept

Bij het idee om een bank op te richten, hebben de initiatiefnemers zich laten inspireren door een vergelijkbaar Belgisch concept. In het voorjaar van 2013 richtten Belgen NewB op. Inmiddels zijn 43.000 particulieren lid geworden van deze coöperatieve bank. Zij zijn goed voor een startkapitaal van 1,2 miljoen euro. Dit is veel geld, maar nog niet genoeg om de bank te lanceren.

 

'Halfbakken idee'

Hoogleraar corporate financie Jaap Koelewijn is niet enthousiast over het plan van de Apeldoornse burgers. Hij noemt het onder meer een halfbakken idee. Lees hier waarom hij de Financiële Coöperatie geen goed plan vindt.