Nieuws/Binnenland
1073528
Binnenland

Sytze van der V. op korte termijn vrij

Pedoseksueel Sytze van der V. (65) komt op „korte termijn” vrij. Dat zegt zijn advocate Ivonne Leenhouwers donderdag. De raadkamer heeft namelijk zijn voorarrest opgeheven, licht Leenhouwers toe.

Van der V. werd in april in zijn cel aangehouden, omdat hij wordt verdacht van het bezit van kinderporno. Er zijn verdachte afbeeldingen gevonden op zijn computer die in beslag werd genomen toen hij eind januari terug de gevangenis in moest. Dat gebeurde omdat hij het de reclassering onmogelijk maakte om toezicht op hem te houden.

Sytze van der V. werd veroordeeld voor misbruik van jongens in de Eindhovense wijk Woensel. Zijn zaak werd in 2009 landelijk bekend toen burgemeester Rob van Gijzel hem een gebiedsverbod oplegde voor heel Eindhoven.

Volgens Leenhouwers concludeerde de raadkamer dat het risico te groot zou worden dat haar cliënt „langer zou moeten zitten dan rechtvaardig is”.

De advocate zei eerder dat ze denkt dat het Openbaar Ministerie zonder concrete verdenking op zoek is gegaan, omdat Sytze van der V. zonder toezicht of begeleiding dreigt vrij te komen. Ze legde uit dat hij erg actief op internet was en dat hij veel 'troep' kreeg opgestuurd. De afbeeldingen zijn in het geheugen of in de verwijderde items achtergebleven maar niet bewust opgeslagen, benadrukte de raadsvrouw. „Het is geen strafbaar bezit.”