Nieuws/Binnenland
1073532
Binnenland

Sneekweek: geen extra maatregelen door hitte

Sneek verandert de komende week weer in het Mekka voor zeilsporters. Vrijdagavond begint de 78e editie van de Sneekweek. De commissaris van de Koning in Friesland, John Jorritsma, zal dan de traditionele vlootschouw afnemen in het centrum van Sneek.

De gemeente Súdwest-Fryslân heeft nog geen extra maatregelen met betrekking tot het warme weer genomen. „Als het nodig is, kunnen we ingrijpen met extra watertappunten”, zegt een woordvoerder van de gemeente.

De organisatie verwacht dat er ongeveer 800 boten zich zullen inschrijven voor de wedstrijden op de Friese wateren. Zeilers kunnen zich tot zondag nog inschrijven voor wedstrijden in verschillende klassen.

De woensdag van de Sneekweek is het traditionele hoogtepunt van de week: de Hardzeildag. Vorig jaar trok die dag ongeveer 10.000 bezoekers naar het Snekermeer. Naast het sportieve element van de week zullen er ook veel jongeren naar de stad trekken om te feesten. De politie zegt klaar te zijn voor het evenement. Een paar jaar geleden liep het uit de hand met veel overlast van feestende jongeren. In samenwerking met de organisatie van het evenement zijn er maatregelen genomen. „Dit heeft ervoor gezorgd dat het nu beter verloopt”, zegt een politiewoordvoerder.

De Sneekweek vindt haar oorsprong in de Hardzeildag. Deze dag wordt al sinds 1814 op een woensdag in augustus in Sneek georganiseerd. In 1934 werd hier de Sneekweek omheen gebouwd. De Sneekweek duurt tot en met 8 augustus.