Nieuws
1073546
Nieuws

Advocaat betalen met bitcoin

Het mag in Thailand dan wel verboden zijn om de digitale munteenheid bitcoin te gebruiken, de Israëlische advocatuur omarmt de nieuwe valuta. De Order van Advocaten in het land heeft aangegeven dat zijn leden ermee betaald mogen worden.

De uitspraak is gedaan naar aanleiding van een vraag van de Israëlische advocaat Matan Shok. Als bitcoineigenaar vroeg hij zich af of zijn klanten ook legaal hem mochten uitbetalen in de digitale munt. Het commmittee voor ethiek van de Orde stelde dat het een legitiem betaalmiddel is en dat adovcaten dus ook er in uitbetaald mogen worden. Dat meldt de krant Haaretz.

Deze toestemming is slechts het eerste deel in dit proces. Voor het tweede moeten er regels worden opgesteld waardoor betalingen in bitcoin op een deugdelijke manier bij de belastingdienst kunnen worden geregistreerd. Dat kan nog een uitdaging worden, omdat één van de belangrijkste kenmerken van het valuta is dat het volledig anoniem gebruikt kan worden. Het enige dat nodig is om betalingen te doen en te ontvangen, is een eenvoudig aan te maken 'bitcoinportemonnee', waaraan een speciale code hangt. Deze is zonder identificatie aan te maken.

Shok vergelijkt de betalingsmethode echter met een digitale versie van betalen met contant geld. Ook dan is niet of zeer moeilijk te achterhalen van wie het geld afkomstig is.