Nieuws
1073553
Nieuws

Speedy Pass voor Antwerpenaar

Bart de Wever, de burgemeester van Antwerpen en lijsttrekker van de Nieuwe Vlaamse Alliantie (N-VA), laat zijn invloed gelden. Er zal een speedy pass voor vreemdelingen worden ingevoerd, zo laat N-VA raadslid Liesbeth Homans weten in de Belgische krant De Morgen.

Eerder wilde Loesbeth Homans een standaardvergoeding van 250 euro vragen van iedere buitenlander die zich meldt bij het loket voor een inschrijving. Dat besluit werd echter geschrapt door de gouverneur, omdat het strijdig was met de wet.

Liesbeth Homans heeft hierop een alternatief bedacht. Mensen die snel een inschrijving willen, betalen een hoger tarief van rond de 250 euro. Mensen die de tijd hebben, betalen het gewone tarief. Het is volgens Homans vergelijkbaar met paspoorten, waarbij je ook kan kiezen voor de verkorte procedure. Dat wordt momenteel gezien als een noodoplossing voor bijvoorbeeld mensen die hun paspoort kwijt zijn en binnen een dag op reis moeten.

Homans: "Ik moet toegeven dat we bij deze fast lane-procedure vooral denken aan werkende buitenlanders, die hier een job hebben bij bijvoorbeeld BASF of Bayer. Wat kan iemand daar nu op tegen hebben?" Homans heeft De Morgen geen inzicht gegeven in hoe lang de ´langzame inschrijving´ straks zal duren.