Nieuws/Buitenland
1073570
Buitenland

'Hogerstaking Guantanamo zal levens eisen'

De hongerstaking in het Amerikaanse gevangenenkamp Guantanamo Bay kan binnenkort de eerste levens eisen. Dat zegt de advocaat van sommige gedetineerden donderdag tegen stern.de.

„Sommigen zijn 20 kilo afgevallen, enkele wegen nog maar 45 kilo”, aldus de advocaat David Remes die 15 gevangenen verdedigt.

Volgens de militairen zijn er momenteel nog ongeveer 75 gedetineerden in de gevangenis op Cuba in hongerstaking, maar de advocaat zegt dat het aantal hoger ligt. Tientallen krijgen dwangvoeding. De huidige staking, die op 6 februari begon, is een van de langdurigste in Guantanamo Bay. Het kamp is zeer omstreden door de behandeling die de gevangenen krijgen en omdat ze vaak jarenlang vastzitten zonder proces.

Op de Amerikaanse legerbasis op Cuba zitten nog altijd 166 mensen vast die ooit werden opgepakt vanwege mogelijke terroristische activiteiten. President Barack Obama wil de gevangenis sluiten, maar slaagt daar tot nog toe niet in omdat het Congres dwars ligt. Obama's voorganger George W. Bush opende de gevangenis na de terreuraanslagen van 11 september 2001.