Nieuws/Binnenland
1073572
Binnenland

Oud-prof Garden ook mee op voetbalboot KNVB

De groep mensen die zaterdag tijdens de Gay Pride in Amsterdam meevaart op de voetbalboot van de KNVB, is donderdag aangevuld met onder anderen Wensley Garden. De voormalig speler van Helmond Sport (40 jaar) kwam na zijn voetballoopbaan uit de kast en is daarmee in het Nederlandse profvoetbal tot dusverre een van de weinige mannen die openlijk voor zijn homoseksualiteit uitkomt.

Naast Garden nemen ook amateurspeler Michiel Roesink, voetbalsters Claudia van den Heiligenberg en Leonne Stentler, Karin Nederpelt-Blankenstein (van de John Blankenstein Foundation) en Elrie Bakker (bestuur amateurvoetbal) plaats op de boot.

Eerder was al duidelijk dat bondscoach Louis van Gaal, bondsvoorzitter van de KNVB Michael van Praag, oud-internationals Patrick Kluivert, Ronald de Boer, Aron Winter, Pierre van Hooijdonk, Bryan Roy, Martijn Reuser, Michael Mols en Regi Blinker, Roda-trainers Ruud Brood en Regillio Vrede, Roda-aanvoerder Mark Jan Fledderus, journalisten Barbara en Frits Barend, scheidsrechter Kevin Blom, voormalig scheidsrechter Jacques d'Ancona, directeur betaald voetbal van de KNVB Bert van Oostveen en directeur amateurvoetbal van de KNVB Anton Binnenmars meegaan.

De lijst van 24 wordt nog aangevuld met twee amateurspelers en twee supporters van het Nederlandse elftal, die op basis van hun motivatie via Radio 538 een plek kunnen bemachtigen.

De KNVB wil met deelname aan de Gay Pride laten zien dat het Nederlandse voetbal openstaat voor een open en veilig sportklimaat waarin iedereen zichzelf kan zijn. De voetbalbond presenteerde in oktober het actieplan 'Voetbal voor iedereen'. Dat plan bevat 11 actiepunten ter bevordering van homoacceptatie in het Nederlandse voetbal.

Ajax en Roda JC zijn de enige twee clubs uit de eredivisie die spelers en trainers kunnen afvaardigen, omdat zij in tegenstelling tot de andere clubs al op vrijdag spelen. Namen van Ajacieden ontbreken echter op de lijst. Roda stuurt met Brood, Vrede en Fledderus wel drie personen.