Nieuws/Binnenland
1073623
Binnenland

Weg naar Colosseum voetgangersparadijs

,,Het was een straat, het wordt Rome's boulevard." Onder deze slogan is vanaf komende zaterdag de brede straat die naar het wereldberoemde Colosseum loopt voor het eerst definitief autovrij.

Van de centraal gelegen Via Cavour tot aan het plein Piazza del Colosseo rijden vanaf dat zaterdag geen auto's meer. Slechts enkele bussen mogen nog langs het beroemde gebouw rijden.

De autovrije weg is een van de eerste daden van de kersverse burgemeester van Rome, Ignazio Marino. De burgemeester is zeer milieubewust en houdt niet zo van auto's. Hij pakt altijd de fiets, wat in Rome lang niet zo gebruikelijk is als in Nederland.

Archeologische zone

Als het aan Marino ligt, ontstaat rondom het Colosseum de grootste archeologische zone ter wereld. Waarschijnlijk wordt dus de volgende stap dat de gemeente het asfalt van de brede straat laat weghalen. Vervolgens kunnen archeologen daar opgravingen doen, die dan kunnen worden opengesteld voor het publiek.

De meningen over de autovrije straat bij het Colosseum zijn verdeeld in Rome. Enkele Noord-Afrikaanse kraamverkopers zijn onverschillig over de nieuwe bestemming van de brede weg. ,,Er zijn te weinig klanten. Dat zal niet veranderen als dit een voetgangerszone wordt. Alleen op feestdagen verkopen we veel", laat eentje weten.

Maar uit peilingen blijkt dat ruim 75% van de Romeinen blij is met de autovrije weg. ,,Het werd tijd. Het is toch veel mooier om daar heerlijk naar het Colosseum te wandelen zonder al die herrie en verkeersdrukte!" zegt secretaresse Roberta enthousiast.

Mussolini

De brede weg, Via dei Fori Imperiali geheten, werd tussen 1924 en 1932 door de fascistische dictator Benito Mussolini aangelegd. De weg verbindt het centrale plein Piazza Venezia, waar het hoofdkwartier van Mussolini was, met het Colosseum.