Nieuws/Binnenland
1073669
Binnenland

Koning opent nieuwe gerechtshof in Amsterdam

Koning Willem-Alexander opent 19 september het nieuwe Paleis van Justitie op het IJdok in Amsterdam. In het nieuwe complex op een kunstmatig aangelegd schiereiland in het IJ zijn het gerechtshof Amsterdam en delen van het Openbaar Ministerie gevestigd. De twee gebouwen zijn verbonden door een luchtbrug.

In april verliet het gerechtshof na meer dan 175 jaar het paleis van justitie aan de Amsterdamse Prinsengracht. Het paleis was verouderd en te klein geworden voor het gerechtshof, dat over drie panden was verdeeld.

Het 'Paleis IJdok' herbergt circa 700 werkplekken, 19 rijk met marmer versierde zittingszalen en 26 cellen waarin de verdachten overdag kort zitten opgesloten op de dag dat hun hoger beroep dient. Er zijn kale isoleercellen, maar ook gecapitonneerde cellen. Hiervan zijn de muren bekleed met zachte materialen zodat de gedetineerden zichzelf niet kunnen bezeren.

De ontwikkeling van het Paleis van Justitie heeft 165 miljoen euro gekost. De nieuwbouw is al sinds maart in gebruik. Toen werd het hoger beroep van de Amsterdamse zedenzaak tegen hoofdverdachte Robert M. er behandeld.