Nieuws
1073682
Nieuws

Twitter onder druk om gegevens vrij te geven

Regeringen vragen bij Twitter steeds vaker persoonlijke informatie op van twitteraars. De eerste helft van 2013 ging het om 1157 verzoeken en dat is een stijging van 40 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2012. Verreweg de meeste verzoeken (902) komen van de Amerikaanse overheid. In twee derde van de gevallen werd de gevraagde informatie (deels) verstrekt. Vanuit Nederland kwamen minder dan 10 verzoeken, waarvan een derde werd ingewilligd.

Dat blijkt uit een halfjaarlijks rapport van Twitter, het bedrijf in San Francisco dat de populaire microblogdienst wereldwijd exploiteert. De gegevens zijn woensdagavond plaatselijke tijd gepubliceerd. Autoriteiten willen vooral e-mails of IP-adressen achterhalen die zijn gelieerd aan een Twitteraccount. Veel verzoeken houden verband met strafrechtelijke onderzoeken.

Ook het aantal pogingen om de inhoud van tweets te schrappen, stijgt sterk, meldt het bedrijf aan persbureau Reuters. Het laatste halfjaar gebeurde dat in zeven landen, waar dat voorheen twee landen waren. Het gaat dan om haatzaaiende tweets of laster. De meeste censuur werd toegepast in Brazilië, waar rechtbanken in negen zaken bepaalden dat in totaal 39 tweets moesten worden verwijderd.

In Nederland zijn naar schatting meer dan 3 miljoen mensen actief op Twitter.

Het rapport biedt geen informatie over geheime Amerikaanse verzoeken die onder een speciale terreurwet vallen.